Scurt istoric

Istorie Noiembrie 10, 2014

Zidirea bisericii a început în anul 1856 cu cheltuiala schimonahiei Safta Brâncoveanu.

Ctitora a trecut la cele veşnice înainte de terminarea bisericii şi după mai mulţi ani vornicul Teodor Cristescu, proprietarul moşiei din jurul satului Oneaga, a continuat lucrările la biserică reuşind să o sfinţească în anul 1875.
Biserica nu este monument istoric, neavând elemente artistice din punct de vedere arhitectonic. Este construită din cărămidă, în formă de navă, acoperită cu tablă galvanizată, posedă un singur turn, unde se găsesc cele 4 clopote.
Începând cu anul 1988 la iniţiativa pr. paroh Iftimie Ioan şi cu ajutorul credincioşilor din parohie, biserica a necesitat unele lucrări exterioare şi interioare după cum urmează:

·  s-au executat tencuieli din ciment în proporţie de 70%;

·  s-au înlocuit geamurile vechi la turn geamuri metalice;

·  s-a curăţat şi vopsit tabla de pe acoperiş;

·  s-a instalat paratrăsnetul;

·  s-au construit şi instalat jgheaburi de scurgere;

·  s-au executat în interior lucrări de pictură - frescă ( preotul Ioan-1991);

·  s-au construit strane noi sculptate artistic;
Din dragoste faţă de Sfânta Biserică credincioşii din parohie au înzestrat Biserica cu toate cele necesare desfăşurării cultului; cărţi; veşminte noi, covoare etc.
Bucuria cea mai mare a fost la 19 septembrie 1993, când Î.P.S. Daniel, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a sfinţit biserica şi a binecuvântat tot ceea ce s-a făcut cu atâta trudă în această parohie.